Monday, June 29, 2009

~ Menangislah di sini sebelum menangis di Akhirat sana

Air mata adakalanya penyubur hati, penawar duka. Adakalanya buih kekecewaan yang menyempit perasaan, menyesak kehidupan. Air mata seorang manusia hanyalah umpama air kotor di perlimpahan….. Namun setitis air mata takutkan Allah persis permata indahnya gemerlapan…. Penghuni syurga ialah mereka yang banyak dukacitanya di dunia…. Tidak berkumpul dua perkara dalam dua masa. Barangsiapa gembira di dunia akan berdukacita di akhirat. Barangsiapa yang banyak dukacitanya di dunia akan gembira di akhirat. Pencinta dunia menangis kerana dunia yang hilang. Perindu akhirat menangis kerana dunia yang datang…. “Alangkah sempitnya kuburku”. Keluh seorang Abid. “ Alangkah sedikitnya hartaku” kesal si hartawan.

Manusia sentiasa dalam dua tangisan, sama ada yang membawa untung atau yang merugikan….. Sabda Rasullah S.A.W:- “Ada dua titisan yang Allah Cintai, titisan darah para syuhada dan air mata yang jatuh kerana takutkan Allah…” sabdanya lagi, “ Tangisan seorang pendosa lebih Allah cintai daripada tasbih para wali…”

Oleh itu, berhati-hatilah dalam tangisan yang akan mengakibatkan diri menangis lebih lama, ada tangisan yang membawa bahagia untuk selama-lamanya… seorang pendosa yang menangis kerana dosa adalah lebih baik dari abid yang berangan-angan tentang syurga mana kelak ia bertahta… NAbi S.A.W bersabda “kejahatan yang diiringi oleh rasa sedih, lebih Allah sukai dari satu kebaikan yang menimbulkan rasa takabur”. Ketawa yang berlebihan tanda lalai dan kejahilan. Ketawa seorang ulama’ dunia hilang ilmu, hilang wibawanya. Ketawa seorang jahil, semakin keras hati dan perasaannya. Nabi Muhammad S.A.W bersabda:- “ jika kamu tahu apa yang aku tahu, nescaya kamu banyak menangis dan sedikit ketawa.”

Seorang hukama’ pernah bersyair, “aku hairan dan pelik melihat orang ketawa kerana perkara-perkara yang menyusahkan”. Salafussolih menangis walaupun banyak beramal kerana bimbang tidak diterima ibadatnya, kita ketawa walaupun sedar diri kosong dengan amalan.. Lupakah kita nabi pernah bersabda:- “Sesiapa yang pernah berbuat dosa dalam ketawa akan dicampakkan ke dalam neraka dalam keadaan menangis”. Kita gembira jika apa yang kita idamkan tercapai, menangis jika apa yang dicita-citakan terabai. Nikmat disambut ria, Kedukaan menjemput duka. Namun Allah SWT telah berfirman “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui”

Menangislah wahai diri agar senyumanmu banyak di kemudian hari kerana engkau belum tahu nasibmu di akhirat nanti. Menangislah seperti Saidina Umar yang selalu memukul dirinya dengan berkata:- “Kalau semua masuk ke dalam syurga kecuali seorang, aku takut akulah orang itu”. Tanyailah orang-orang soleh mengapa dia tidak berhibur, “Bagaimana hendak bergembira sedangkan mati itu di belakang kami, kubur di hadapan kami, kiamat itu janjian kami, neraka itu memburu kami, dan perhentian kami ialah Allah.”

Oleh itu wahai sahabat, Menangislah di sini sebelum menangis di sana

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...